Bucatarie proprie autorizata

Bucatarie proprie autorizata

La Gradinita Natural
bucataria este locul unde mancam si descoperim lucruri noi!

1. STANDARDE, PROCEDURI SI REGULI:

Stimati parinti,

Gradinita Natural are o bucatarie proprie care respecta TOATE STANDARDELE cerute de legislatia in vigoare si are TOATE AVIZELE necesare pentru functionare (avizata sanitar, sanitar-veterinar, cu bucatar certificat).

Copiii dvs. vor primi, zilnic, mancare proaspata, gatita cu drag de Tanti Florica care are o experienta de peste 20 de ani in acest domeniu. Meniul este adaptat cerintelor nutritionale ale varstei copilului mic si contine alimente din toate grupele: carne, lactate, fructe, legume si fainoase. Alcatuirea acestuia se face saptamanal de catre conducerea gradinitei impreuna cu un nutritionist
In meniul Gradinitei Natural nu veti vedea niciodata mezeluri si carne de porc.
De asemenea, meniul respecta in totalitate ordinul Ministerului Sanatatii Publice privind aprobarea "Listei alimentelor recomandate si principiile care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti".

Mesele sunt in numar de 4 si sunt repartizate in cursul unei zile dupa cum urmeaza:
8.30 - Mic dejun
10.45 - Gustare de dimineata (fructe/legume)
12.15 - Masa de pranz (fara desert)
15.30 - Gustare de amiaza.

Meniul zilnic poate suferi, temporar, modificari daca cere parintele (de ex. in urma unei enterocolite, copilul urmeaza un regim alimentar diferit).
Deocamdata, nu putem acomoda intolerante la gluten si lactoza sau alte tipuri de restrictii din cauza costului de organizare care intervine in plus.
Recomandarile speciale privind dieta copilului, daca exista (de exemplu "regim vegetarian"), trebuie sa fie discutate/ comunicate gradinitei inca de la inscriere.
Copiii nu au voie sa vina in gradinita cu biscuiti, covrigi, stiksuri, pufuleti etc.!
Meniul este comunicat prin e-mail fiecarui parinte, la inceputul saptamanii si va fi expus si la avizierul din gradinita!

2. INGREDIENTE, DOTARI:

Stimati parinti,

La Gradinita Natural suntem adeptii alimentatiei sanatoase! Tocmai de aceea urmarim sa oferim copiilor in fiecare zi hrana de calitate, proaspata, cu ingrediente in mare masura organice. In activitatea noastra (la bucatarie), tinem cont si de principiile sustenabilitatii privind mediul, adica: incercam sa gatim atat cat mancam, pentru a nu produce prea multe resturi, incercam sa folosim cat mai mult din fructe si legume (adica si coaja), resturile merg la compostare, gatim cat mai mult cu fructe si legume de sezon - pentru a evita aditivii, conservantii, ambalarea costisitoare, depozitarea, consumul industrial de apa, publicitatea sau alte costuri ascunse la care v-ati putea gandi.
Aluaturile "de casa" sunt preparate cu faina integrala (acolo unde este posibil) si cu cat mai putin zahar, sau cu miere.
Multe dintre fructele si legumele noastre sunt aduse de la ferma Gradinitei Natural care se afla la Frumusani, intr-o zona nepoluata.
De asemenea, bucataria este dotata cu un cuptor care gateste la aburi, pentru la legumele sa-si pastreze proprietatile in proportie cat mai mare.


3. BUCATARIA - UN LOC UNDE INVATAM, DE ASEMENEA

Stimati parinti,

La Gradinita Natural, copiii sunt incurajati sa manance cumpatat, organizat, fara sa aiba gusturi extreme si sunt formati astfel incat sa dobandeasca cat mai multe cunostine despre ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa si echilibrata!
Prin prisma acestui fapt, ne-am propus ca, o data pe luna, bucataria sa devina si un loc al invatarii practice despre cum facem mancare - in cadrul proiectului "Painea copiilor"!

Sa incepem cu inceputul: perceptia...
Perceptia senzoriala ne serveste ca baza a construirii realitatii, de-a lungul intregii noastre vieti. Dupa unele studii (si nu putine), o perceptie senzoriala saraca determina o perceptie redusa a realitatii. Pare, deci, logic sa afirmam ca dezvoltarea senzoriala reprezinta una din BAZELE construirii realitatii.

Tocmai de aceea, in ORICE gradinita, activitatile si materialele puse la dispozitia copiilor, in perioada lor de construire a realitatii, TREBUIE sa serveasca si la dezvoltarea si rafinarea simturilor.
Si la gradinita Gradinita Natural, educatorii iau in serios dezvoltarea senzoriala iar proiectul "Painea copiilor" este o aplicatie practica pentru cultivarea simturilor.
In cadrul acestui proiect, gradinita si-a propus sa organizeze (deocamdata lunar) sesiuni de facut paine impreuna cu copiii. Acestia vor avea la dispozitie sortulete, bonete, vor lucra cu instrumente reale (sub supraveghere) si vor primi ajutor de specialitate din partea doamnei bucatarese si a personalului gradinitei.
Dar asta nu inseamna ca adultii vor face painea in locul copiilor.

De fapt, ne dorim ca, de la o luna la alta, sa facem in asa fel incat acest proces sa fie condus de copii (din ce in ce mai mult). Noi sa le propunem retete iar ei sa isi aleaga singuri ce fel de paine doresc sa faca si... sa o faca!
Pentru copiii fiecare activitate PRACTICĂ in bucatarie este o oportunitate de a-si structura, de a-si sedimenta informatiile (olfactive, tactile, gustative - chiar si cele vizuale, nu?, pentru ca copiii invata in mod global...), pentru a observa si a intelege lumea in mod constient, pentru a se simti utili si a-si dezvolta abilitatile de cooperare (painea se face impreuna, va fi un exercitiu de grup) etc.
Ne propunem, de asemenea, sa "vizitam" (in bucatarie) cat mai multe mirosuri si toate gusturile - inclusiv cel amar, de care unii se cam feresc. Dupa noi, a scoate unul dintre gusturile de baza (sau a-l asocia doar cu medicamentele si cu situatiile de boala) este un gest neproductiv; este ca si cum ai scoate una dintre culorile de baza din spectrul vizual. Cum ar fi lumea fara albastru? Cu mult mai saraca!

In timp, aceasta activitate va deveni o obisnuinta (este important sa se desfasoare regulat, chiar daca mai rar) si sunt mai multe beneficii care pot aparea din ea: copiii isi vor consolida abilitatile de autoservire, vor deveni mai siguri pe ei in bucatarie, vor deveni mai creativi, vor intelege ca exista si altceva pe lume in afara de cartofi prajiti, isi vor exersa abilitatile de coordonare si motricitatea fina; isi vor exersa atentia, rabdarea si politetea - mai ales fata de colegii de la grupa Baby care vor fi si ei prezenti (deci vor participa prin observare si prin joaca cu malaiul/ faina, langa colegii mai mari)... si multe altele.

Speram sa ajungem si la situatia in care copilul va va spune: "Mami... in seara aceasta gatesc EU!" dar daca vedeti ca intarzie cu declaratiile, puteti totusi sa il faceti partas la aranjatul mesei si sa-i dati prilejul sa povesteasca cate ceva despre cum face paine la gradinita...